Zoek op postcode

Jaarrekening opstellen

U bevindt zich hier:

 

Jaarrekening opstellen
Ondernemers moeten elk jaar een jaarrekening opstellen. Een jaarrekening kun je zien als financieel eindverslag. In het verslag beschrijf je wat je het afgelopen jaar hebt gedaan met je bedrijf. Een jaarverslag dient altijd aansluiting te hebben met je administratie. Het is dus nodig dat je de uitgaven en inkomsten van je bedrijf kunt bewijzen.

Uitbesteden opstellen jaarrekening
Vooral voor beginnende ondernemers kan het lastig zijn om een jaarverslag samen te stellen. Ook grotere ondernemingen zoals MKB-ondernemingen doen er verstandig aan om een professionals in te schaken voor het opstellen van de jaarrekening.

Voor grote bedrijven is het verplicht om de jaarrekening goed te laten keuren door de belastingdienst of accountant. Het kan je dan erg veel geld besparen als je dit uitbesteedt. MKB-ondernemers uit Groningen kunnen bijvoorbeeld kiezen voor consultants uit Groningen voor hun jaarrekening.

Wie is verplicht een jaarrekening op te stellen?
Ondernemers met een rechtsvorm zijn verplicht om een jaarrekening op te stellen. Er bestaan vijf rechtsvormen: besloten vennootschap, naamloze vennootschap, een stichting, een vereniging of een coöperaties.
ZZP’ers zijn niet verplicht om een jaarrekening op te stellen voor de belastingdienst. Wil je echter een huis kopen of een lening afsluiten als ZZP’er dan dien je wel een jaarrekening te hebben.

Welke onderdelen moeten in de jaarrekening staan?

Je kunt een jaarrekening opdelen in 3 delen: winst- en verliesrekening van je bedrijf, een overzicht van je financiële situatie (balans) en een toelichting op je financiële situatie en winst- en verliesrekening. De balans geeft de financiële situatie van je bedrijf weer. Je winst- en verliesrekening laat een overzicht zien waarin alle inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar. De toelichting op het geheel (balans en je financiële overzicht) kan vrij kort zijn als je een kleine onderneming hebt. Grotere ondernemingen hebben meer werk met de toelichting en moeten bovendien een jaarverslag en accountantsverklaring deponeren. Als je de het opstellen van de jaarrekening uitbesteedt wordt alles voor je gedaan. Zij kunnen je ook adviseren in het schrijven van de toelichting.